Klon cukrowy pieczony stabilizowany drewno na rękojeść noża 45x35x140 R00158
Kod produktu: R00158
Cechy produktu
Cechy produktu
Opis
Klon cukrowy (Acer saccharum Marsh.) – gatunek drzewa z rodziny mydleńcowatych (Sapindaceae). W obrębie rodzaju sklasyfikowany do sekcji Acer i serii Saccharodendron. Występuje pospolicie w lasach wschodniej Ameryki Północnej, gdzie jest jednym z najważniejszych drzew w gospodarce leśnej. W Polsce rzadko sadzony.
Klony cukrowe dostarczają dużych ilości bardzo cennego drewna. Jest ono białe z rdzawym odcieniem, wykorzystywane jest w meblarstwie, tokarstwie, wytwarza się z niego również instrumenty muzyczne.
Na czym polega proces pieczenia drewna?
Drewno po suszeniu jest wypiekane w komorze beztlenowej w temperaturze 160-190 st. C.
Zabieg ten ma na celu zwiększenie twardości, sztywności i stabilności drewna. Dodatkowo, utwardzona struktura drewna i zamknięte pory utrudniają pochłanianie wilgoci z powietrza.
Proces wypiekania powoduje ściemnienie drewna. Im wyższa temperatura wypiekania, tym kolor drewna staje się ciemniejszy.
Inne nazwy opisujące wypiekane drewno: postarzane, termowane, wygrzewane, roasted, carmelized, torrefied, thermo-modified, thermo-aged.
Właściwości drewna stabilizowanego
Proces stabilizacji sprawia, że drewno staje się bardziej stabilne, twardsze, gęstsze i mocniejsze. A także odporne na wodę, zmiany wilgotności, temperatury, na wypaczenie, większość rozpuszczalników i kwasów. Nabierze ono również wyższego połysku niż naturalne drewno.
Drewno stabilizowane można bez problemu kształtować za pomocą konwencjonalnych narzędzi do obróbki drewna lub maszyn CNC. Kolory przenikają przez drewno, w przeciwieństwie do tradycyjnych bejc lub barwników.
Więcej informacji o drewnie stabilizowanym znajdziesz tutaj.
Kawałek drewna jest oszlifowany i pokryty warstwą szelaku. Pozwala to zobaczyć, jaki dokładnie kolor uzyskasz.
Gwarancja otrzymania tego samego produktu, co na zdjęciu.
Kawałek jest suchy i może być natychmiast przetworzony.
Drewno może zawierać niedoskonałości, takie jak otwarte sęki, wtrącenia kory lub pęknięcia. Te wady pochodzą ze sposobu, w jaki drzewo urosło, są całkowicie naturalne i mogą być wypełnione np. pastą do drewna, żywicą epoksydową lub mieszaniną drewnianej mączki i kleju.