Brzoza Karelska czeczot deska drewniana drewno na rękojeść noża lub biżuterię 41x155x288 D00124
Opis
Brzoza karelska (Betula pendula var. carelica) jest odmianą gatunku brzozy brodawkowatej (znanej również jako europejska brzoza biała lub wschodnioazjatycka brzoza biała) z defektem genetycznym powodującym, że drzewo ma charakterystycznie skręcone słoje przypominające płomienie. Odmiana ta pierwotnie pochodzi z Karelii w Finlandii i Rosji.
Drewno brzozy karelskiej jest gęste i ciężkie.
Drewno brzozy karelskiej jest wykorzystywane do toczenia, na rękojeść noża oraz do produkcji biżuterii.
Nazwa botaniczna: Betula pendula var. carelica
Rodzina: Betulaceae
Inne nazwy: Brzoza kręcona, Gemeinebirke, Hängebirke, Sandbirke, Weißbirke, Bouleau, Birch, Masur Birch
Pochodzenie: Europa, Azja Północna
Burl / Czeczot to narośl na drzewie, w której słoje rozwinęły się w zdeformowany sposób. Występuje powszechnie w formie zaokrąglonego wyrostka na pniu lub gałęzi drzewa, który jest wypełniony małymi sękami z uśpionych pąków. Powstawanie burl jest zazwyczaj wynikiem jakiejś formy stresu, takiej jak uraz, infekcja wirusowa lub grzybicza.
Jest ono cenione za swoje piękno i rzadkość. Wykorzystywane przez producentów mebli, artystów i rzeźbiarzy w drewnie. Produkowane są z niego instrumenty muzyczne, rękojeści noży, ramy obrazów, przedmioty gospodarstwa domowego, panele i listwy wykończeniowe ekskluzywnych wnętrz samochodów oraz inne elementy toczone.
Gwarancja otrzymania tego samego produktu, co na zdjęciu.
Kawałek jest suchy i może być natychmiast przetworzony.
Drewno może zawierać niedoskonałości, takie jak otwarte sęki, wtrącenia kory lub pęknięcia. Te wady pochodzą ze sposobu, w jaki drzewo urosło, są całkowicie naturalne i mogą być wypełnione np. pastą do drewna, żywicą epoksydową lub mieszaniną drewnianej mączki i kleju.
Atrybuty
Cechy produktu
- Rodzaj drewna Brzoza Karelska
- Przeznaczenie Biżuteria
- Wymiary (mm) 41x155x288
- Waga (g) 1670
- Stabilizowany nie
- Burl / czeczot tak
- Curly / Fala nie
- Spalted nie
- Pieczony nie
- Parzony nie
- Wędzony nie
- Korek / korkowy nie